Nadziewane liście winogron

Nadziewane liście winogron

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Gołąbki każdy zna i od czasu do czasu wspomina z utęsknieniem z dzieciństwa, ja też. Moje gołąbki choć tak samo można nazwać, wyglądają odrobinę inaczej i są znacznie mniejsze. Dolme, czyli śródziemnomorskie gołąbki zazwyczaj są zawijane w liście winogron ale w niektórych krajach podawane są też w cebuli, wydrążonym bakłażanie, marchewce, zawijane w długie liście mangoldu.

Czym jest gołąbek

Przyjeżdżając do Polski nie miałem zielonego pojęcia o jej kuchni. Kiedy usłyszałem słowo gołąbek i poprosiłem o tłumaczenie, to usłyszałem, że jest to zdrobnienie od gołębia. W wielu krajach jada się dzikie ptactwo ale że gołębie? Byłem nieco zdziwiony ale nie chciałem tego pokazywać. Francuzi mają swoje śmierdzące sery, islandczycy jedzą sfermentowane i równie śmierdzące mięso wieloryba, to gołąbek był jakimś drobnym wybrykiem na tle innych… póżniej gołąbek okazał się czymś zupełnie innym i bardzo podobnym do jednego z dań mojego dzieciństwa…

Gołąbki, zwane dolme je się inaczej niż w Polsce. W Turcji je się je jako mezze czyli zakąskę do alkoholu na zimno i występuje tylko zawijane w liście winogron. W Iraku jest to danie główne w sosie pomidorowym zawijane w mangold lub nadziewane warzywa. W obu przypadkach jest tam pełno cytryny, a w moich rodzimych króluje jeszcze melasa z granatów. Pycha!

Składniki:

2 szkl. namoczonego ryżu basmati

1 szkl tłustego mielonego mięsa (jagnięciny, cielęciny)

szczypta soli i pieprszu

1/2 szkl meals z granatów
5 ząbków czosnku

Składniki do nadziewania:

marynowane liście winogron lub mangold

4 cebule

małe papryki

1 cytryna

8 skrzydełek kurczaka

gęsta passata lub sok pomidorowy

 

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj składniki farszu i odstaw do lodówki na min 30 min.
  2. Obierz cebule i przetnij je wzdłuż (od czubka do korzenia) z jednej strony, nie przecinając środka. Wrzuć na 2 min do gorącej wody aby się otworzyły i były bardziej elastyczne przy nadziewaniu farszem.
  3. Jeśli masz liście winogron, przepłucz je w zimnej wodzie.
  4. Pozbądź się gniazd nasiennych jeśli nadziewasz papryki.
  5. Nadziewaj warzywa i zawijaj je w liście.
  6. W wysokim garnku układaj kolejno: skrzydełka (posól je obficie), następnie nadziane papryki, cebule, liście winogron lub mangold. Zalej passatą, dodaj melasę, sól i pieprz, odrobinę wody, sok z cytryny i oliwę. Poziom płynu nie powinien być wyższy od połowy wysokości nałożonego dolme.
  7. połóż płaski talerz na wierz i zagotuj na dużym ogniu przez 10 min, później zredukuj do małego ognia i gotuj przez 45-50 min.
  8. Podawaj na ciepło. Smacznego!

 

Zostaw odpowiedź


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×