Orientalna nadziewana kapusta

Orientalna nadziewana kapusta

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Gołąbki każdy z nas zna i kojarzy z domowym ciepłem, kuchnią mamy, babci i niedzielnymi obiadami. Polskie gołąbki są pokaźnych rozmiarów i suto oblane sosem pomidorowym ze śmietaną. Słyszałem o różnych wersjach ale ta powtarzała sie najczęściej. ‚Gołąbki’, które robi się krajach śródziemnomorskich i na Bliskim Wschodzie bazują na tym samym koncepcie ale są duuuużo mniejsze. Te robi się jeszcze rzadziej, bo przygotowanie ich trwa wieki… Nadzienie zawija się w marynowane liście winogron, małe wydrążone bakłażany, cukinie, marchewki, cebulę, długie liście w smaku przypominające szpinak ale bardziej zwarte i grubsze – to akurat jest chyba lokalne warzywo, bo nie znalazłem polskiego czy angielskiego odpowiednika. Często na dno garnka wkłada się skrzydełka kurczaka, następnie warstwy dolme, bób, zielone liście, na koniec zalewa się wszystko sosem i na małym ogniu gotuje. Melasa z granatów nadaje genialnego słodko-kwaśnego smaku!

A świstak siedzi i zawija je w te streberka… a raczej w te liście… wiecie ile trzeba mieć cierpliwości, żeby taki garnek zapełnić! Tony i czasu i cierpliwości. Dlatego choć kocham dolme miłością całkowitą, to raz w życiu je zrobiłem z pomocą 3 innych osób :)

Może kiedyś zrobię wpis z przepisem na dolme ale póki co zrobiłem gołębia giganta w arabskim stylu. I powiem wam, że bardzo ale to bardzo mi to posmakowało. Sami spróbujcie!

Wszystkie moje przepisy znajdziesz na stronie www.oucekitchen.com, na Facebooku ciekawostki i aktualności, a na Instagram dużo zdjęć i inspiracji.

Składniki:

1 mała główka kapusty

100g kaszy orkiszowej/jaglanej/ ryżu

1 cebula

3 łyżki melasy z granatów

1 łyżka kminu rzymskiego

sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Odkrajamy 4 cm kapusty od strony głąba i wydrążamy środek.
  2. Podsmażamy na patelni pokrojoną cebulkę, dodajemy suchą kaszę, melasę, sól, pieprz, kmin i smażymy przez kilka minut.
  3. Następnie solimy kapustę od wewnątrz, faszerujemy ją, zalewamy kaszę ok 3/4 szklanki gorącej wody i gotujemy głąb na parze do miękkości i kaszy i kapustu. Mi zajęło to ok 45min.

28 komentarzy

  1. ~Ania · 27 grudnia 2016 Odpowiedz

    dobre, coś innego niż klasyczne gołąbki, ja polecam dobre domowe wyroby: sery, chleby, szynki, wino, mód i inne http://blog.winoiser.com

  2. ~Monika · 16 stycznia 2017 Odpowiedz

    oooo proszę, super ! :)

  3. ~Sandra · 21 lutego 2017 Odpowiedz

    no bardzo fajny pomysł

  4. ~Witold Kantor · 1 marca 2017 Odpowiedz

    Świetne rozwiązanie! Muszę koniecznie to spróbować…

  5. ~Karina · 13 marca 2017 Odpowiedz

    świetna kapusta !

  6. ~Alina · 3 kwietnia 2017 Odpowiedz

    genialna na papryka !

  7. ~elżbieta · 25 kwietnia 2017 Odpowiedz

    wygląda smacznie, chyba wypróbuję ten przepis

  8. ~Afrodyta · 23 maja 2017 Odpowiedz

    super jest taka kapusta

  9. ~Ala · 14 czerwca 2017 Odpowiedz

    Czas spróbować czegoś nowego!

  10. ~Telimena · 10 lipca 2017 Odpowiedz

    ta kapusta wygląda naprawdę ciekawie

Zostaw odpowiedź


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×