Świąteczny ryż z przyprawami

Świąteczny ryż z przyprawami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jeśli można kiedyś poszaleć z przyprawami, zwłaszcza tymi korzennymi, to na pewno święta są najlepszą ku temu okazją. Migdały, żurawina dodają całości odpowiedni kształt, tylko choinki brakuje ;)

Ryż tego typu przygotowuje się na codzień w wielu krajach lubujących się w przyprawach – Indie, kraje arabskie. Każdy z krajów ma swoją rodzimą mieszankę przpraw, w Indiach jest na ostro, a na Bliskim Wschodzie chilli raczej nie występuje. Swoją drogą zastanawiam się skąd wzięło się powszechne przeświadczenie, że jak arabskie jedzenie, to na pewno ostre. Tunezja i Maroko może tak ale inne kraje tego regionu nie stronią w ostrości, wręcz jej nie lubią.

Taki ryż – beriani, jest zazwyczaj dodatkiem do mięsa choć są też wegetariańskie wersje. W moim domu najczęściej serwowanym było beriani z kurczakiem, za to moja druga połówka uwielbia sam ryż z dodatkami. Ryż, najważniejszy składnik, może storzyć genialne danie lub je totalnie zepsuć. Jeśli chcecie je gotować to tylko z ryżem basmati. Wybierzcie dobrej jakości, np pochodzący z Pakistanu – uważa się że najlepszy basmati pochodzi z tego regionu. Przed gotowaniem trzeba go dokładnie wypłukać.

Wszystkie moje przepisy znajdziesz na stronie www.oucekitchen.com, na Facebooku ciekawostki i aktualności, a na Instagram dużo zdjęć i inspiracji.

Składniki:

2 szkl ryżu basmati

1/2 szkl. żurawiny/rodzynek

1/2 szkl. migdałów obranych

2 marchewki

1/2 szkl. groszku (świeży lub mrożony)

2 ziemniaki/szparagi

garść makaronu nitki

oliwa

5 ziaren zielonego kardamonu

2 łyżki garam masala

1 łyżka mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonych goździków

1 łyżka kurkumy

 

Wykonanie:

1. Wypłucz ryż. W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż surowy makaron – nitki, aż zbrązowieje. Dodaj wypłukany ryż i wodę tak aby pływała 2cm nad powierzchnią ryżu. Wrzuć 5 ziaren zielonego kardamonu, kurkumę i zagotuj, następnie przykryj i gotuj na małym ogniu przez 12 min, po tym czasie odstaw garnek z ryżem (nadal przykryty) na następne 5min.

2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i oddzielnie podsmażaj pokrojone w kostkę: marchewkę, ziemniaki; następnie groszek, rodzynki (wcześniej namoczone). Na koniec upraż migdały na suchej patelni. Przygotowane składniki wymieszaj z przyprawami.

3. Gotowy ryż wyłóż na półmisek. Posyp usmażoną mieszanką lub wymieszaj z ryżem i podawaj na gorąco z łyżką jogurtu.

4 komentarzy

  1. ~Zosia · 17 stycznia 2017 Odpowiedz

    uwielbiam takie dania

  2. ~Monika · 23 stycznia 2017 Odpowiedz

    fajnie, fajnie pomyślane

Odpowiedz na „~AnastazjaAnuluj komentarz


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×