Dietetyczna gruszka miłości

Dietetyczna gruszka miłości

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Gruszka miłości, psianka podłużna, to warzywo znane jest wszystkim także pod bardziej popularnymi nazwami takimi jak oberżyna czy bakłażan. Niezwykle popularne w basenie Moża Sródziemnego i krajach arabskich. Pomaga trawić potrawy z tłustych mięs, których w tych regionach jest… jakby tu powiedzieć, dość dużo! Sam bakłażan jest niskokaloryczny lecz często morduje się go w tłuszczu, a on nasiąka nim jak gąbka. Podobna historia jak z ziemniakami. Po takim przygotowaniu, pozostaje tylko wspomnienie o niskokalorycznym posiłku ;)

Dobrym sposobem na zmiękczenie tego osobnika jest przygotowanie go na parze – będzie równie aksamitny jak po usmażeniu, lub podlewanie go wodą lub sosem do uzyskania odpowiedniej miękkości. Uwielbiam konsystencję bakłażana taki kremowy i rozpływający się przypomina mi dom.

Z bakłażana można robić niezliczone potrawy, kuchnia orientalna jest pełna takich przepisów: babaghanush, akłażany w lebneh, zapiekane, z summakiem… mógbym tak cakiem długo wyliczać. Dzisiaj pokażę wam moj szybki przepis na szybkiego bakłażana.

Wszystkie moje przepisy znajdziesz na stronie www.oucekitchen.com, na Facebooku ciekawostki i aktualności, a na Instagram dużo zdjęć i inspiracji.

Składniki:

1 duży bakłażan

2 liscie jarmużu

olej kokosowy tłoczony na zimno

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka summaku

sól, pieprz

chili w płatkach

natka pietruszki

woda

(w wersji mięsnej: świeżo zmielone miękkie mięso np. antrykot)

 

Wykonanie:

1. Pokrój cebulę w piórka i podsmaż na łyżce oleju kokosowego.

2. Bakłażana pokrój w grubą kostkę i wrzuć do cebuli z 3 łyżkami oleju kokosowego. Podlej gorącą wodą, wodę dodawaj stopniowo po kilka łyżek. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i porwany jarmuż bez łodyg. Następnie przyprawy i natkę pietruszki na końcu.

image1

3 komentarzy

  1. ~Gosia · 21 listopada 2016 Odpowiedz

    aż się zastanawiam czy dobre

Odpowiedz na „~RoksanaAnuluj komentarz


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×