Kanapkowe pasty zamiast masła

Kanapkowe pasty zamiast masła

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Masło na świeżym chlebku jest pyszne wiadomo…ale nie każdy może, chce czy powinien je jeść. Ja choć  uwielbiam i smaruję i gotuję i jem masło, i te zwykłe i te klarowane, to od czasu do czasu lubię zmienić smak i zaskoczyć czymś swoją kanapkę i domowników.

Takie wariacje jak guacamolehummuspesto z natki marchewkitapenadę już robiłem, to teraz może coś z innej beczki. Pasta z nasion słonecznika z suszonymi pomidorami. Gęsta, pożywna i idealna na lato, bo lekka, a jednocześnie syci i jest zdrowa. Zamiast suszonych pomidorów możesz dodać oliwki, awokado lub inne ulubione składniki. A poza tym…taka pasta bardzo ładnie wygląda na chlebie :)

Składniki:

1 szkl. nasion ze słonecznika lub innych orzechów

1 cytryna

5 suszonych pomidorów w oliwie

5 łyżek oliwy

szczypta soli

1/4 szkl. zimnej wody

Wykonanie:

  1. Namocz słonecznik w wodzie przez ok 12 godz.
  2. Odcedź słonecznik z wody i zblenduj z wszystkimi składnikami. Dopraw do smaku sokiem i skórką z cytryny.
  3. Przechowuj w lodówce.

Wszystkie moje przepisy znajdziesz na stronie www.oucekitchen.com, na Facebooku ciekawostki i aktualności, a na Instagram dużo zdjęć i inspiracji.

6 komentarzy

  1. ~Asia · 25 lipca 2016 Odpowiedz

    spróbuję na pewno :)

  2. ~kasia · 7 listopada 2016 Odpowiedz

    pasta jest dużo zdrowsza

Odpowiedz na „~nelaAnuluj komentarz


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×