Polskie pesto z…

Polskie pesto z…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Znamy pesto bazyliowe, które jest włoskim klasykiem i nikogo już nie zaskakuje. Czerwone pesto, równie włoskie i smaczne zrobione jest z suszonych pomidorów. Francuską wariacją jest tapenada, intensywny smak czarnych oliwek i kaparów jest flagowym dipem Prowansji, choć występuje też w różnych kuchniach śródziemnomorskich. No tak, ale może coś polskiego? Mamy tyle warzyw i ziół, które aż się proszą o chwilę uwagi. Natkę pietruszki każdy zna, każde dziecko wyławia je z rosoł i marudzi, że trawę ma na łyżce… Inne warzywa też mają zielone liście ale nie do końca przyjęła się ich konsumpcja. Weźmy takie rzodkiewki, wiedzieliście, że liście też się je? A jakie są dobre i jak ładnie w sałatce czy na kanapce wyglądają. Kolejnym przykładem jest natka marchewki, na targu widziałem jej stosy obcinane na życzenie klienta tuż przed włożeniem do koszyka. Niepotrzebnie! Można z niej zrobić pyszną pastę, dressing czy dip. Jak kto zowie :)

Spytacie pewnie z czym to się je? Klasycznie jak bazyliowe pesto do makaronu, ale możesz nim posmarować steak czy inne mięsiwo, kromkę chleba, dodać do szparagów czy innych warzyw, do pasty jajecznej czy pieczonych ziemniaków. Sky is the limit :)

Z natką obchodzimy się trochę inaczej ale nie wymaga dużego nakładu pracy, a więc natki w dłoń i do kuchni!

Składniki:

Natka z 2 pęczkó młodej marchewki

sok z połówki cytryny

1/3 szkl pestek np. dyni, słonecznika

1/3 szkl oliwy z oliwek

sól

2 łyżki wody

Wykonanie:

  1. Zblanszuj natkę wrzątkiem i przelej zimną wodą aby zachować żywy zielony kolor.
  2. Usuń twarte łodyżki i wrzuć listki do blendera.
  3. Dodaj resztę składników i zblenduj je na gładką masę. Dopraw solą.

Wszystkie moje przepisy znajdziesz na stronie www.oucekitchen.com, na Facebooku ciekawostki i aktualności, a na Instagram dużo zdjęć i inspiracji.

pesto1

3 komentarzy

  1. ~Paulina · 27 maja 2016 Odpowiedz

    Ciekawy przepis na Polskie pesto, przyznam nigdy takiego nie widziałam :)

  2. ~Rose · 30 maja 2016 Odpowiedz

    Szybki, łatwy przepis, to lubię :)

Zostaw odpowiedź


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×