Śniadaniowe muffiny ze słodkich ziemniaków

Śniadaniowe muffiny ze słodkich ziemniaków

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Śniadania w trakcie tygodnia bywają szybkie – w autobusie, przed komputerem, w przerwie między spotkaniami. A jaka jest oferta w sklepikach i kantynach? Zazwyczaj są to nudne kanapki, które są tak suche, że musisz to popijać kawą, żeby się nie udusić…Śniadanie powinno być pożywne i dać siłe na rozpoczęcie dnia często bardzo intensywnego z późnym lunchem. Dlatego dobrym pomysłem są muffinki, które można zrobić w niedzielę, wrzucić do lodówki i cieszyć się ich smakiem nawet przez trzy dni!

Można je zrobić z batatów, buraków, marchewki czy dyni do wyboru do koloru! Dodać ulubione składniki np. oliwki, fetę, nasiona, orzechy. Możesz je posypać ulubioną przyprawą, np. dukkach, na którą przepis opublikowałem tutaj.

Wszystkie moje przepisy znajdziesz na stronie www.oucekitchen.com, na Facebooku ciekawostki i aktualności, a na Instagram dużo zdjęć i inspiracji.

Składniki:

600g batatów

6 jajek

250g mąki gryczanej/orkiszowej

1 lyżeczka proszku do pieczenia

pęczek szczypiorku

2 łyżki nasion chia

2 łyżki nasion słonecznika (uprażonych)

5 suszonych pomidorów w oliwie

5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów

szczypta soli morskiej

świeże chili dla chętnych

muffins2

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  2. Przygotuj blachę na muffinki i włóż do niej papierowe foremki lub papier do pieczenia.
  3. Zetrzyj na tarce jarzynowej bataty, wbij jajka, dodaj oliwę, pokrojone suszone pomidory, szczypiorek, chili, sól, chia, słonecznik, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko i włóż do foremek.
  4. Piecz 45 minut. Podawaj na ciepło lub zimno. w lodówce muffinki postoją nawet do 3 dni.

muffins1

1 komentarz

Zostaw odpowiedź


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×