Duszony okoń z fenkułem na orientalnej kaszy

Duszony okoń z fenkułem na orientalnej kaszy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Kasza, wiele nam to mówi. Mojej onie kojarzy się z dzieciństwem ale nie do końca są to pozytywne wspomnienia. Dziecie mają wrodzoną opdporność na zdrowe rzeczy…im zdrowsze tym bardziej ich nie lubią :) Też macie takie przemyślenia? Ciekawe jak to będzie z moim?… Wracając do tematu, polskich kasz jest bez liku – gryczana, jęczmienna, pęczak, jaglana…prażone i nie tylko, do wyboru do koloru. Dzisiaj chciałbym Wam przedstawić odrobine inne kasze, z mojego dzieciństwa, też jest ich trochę. Na pewno znacie kuskus, ale czy słyszeliśce o burgul czy frikeh? Wartościi tej kaszy są doceniane od…4000 lat! A dlaczego? Bo jest bardzo odżywcza, to nie jest zwykły zapychać tylko pełnowartościowy składnik. Wspomaga pracę serca, obniża poziom cukru we krwi, jest bogata w kwas foliowy (polecana kobietom w ciąży), magnez, potas i fosfor. Ma wysoką zawartość błonnika – dwa razy więcej niż kuskus – 4,5g/100g i w 100g ugotowanej kaszy jest tylko 83 kcal. Koniec wykładu;) teraz przejdźmy do kulinarnych konkretów.

SONY DSC

Kasza burgul występuje w trzech grubościach od drobnej, przez średnią, po grubą. Drobnej używa się do sałatki tabbuleh, zup, arabskich gołąbków – dolme, średniej do kubbe – robiłem to danie na targach, a grubej zamiast ryżu do dań głównych, np. do mojego okonia. Swoją drugą rzuciłemsobie wyzwanie aby 2 razy w tygodniu przygotowywać rózne ryby, w tym tygodniu przetestowałem okonia i leszcze. Okoń…genialny delikatny, miękki i ten smak! Leszcz…ość, na ości, ość pogania – cała radość z jedzenia ryby kończy sie na jakże ‚terapeutycznym’ grzebaniu na talerzu i wyjmowaniu ich z ust, choć ryba sama w sobie jest ok. Dalsze rybne przygody przede mną…już się boję;)

Składniki:

1 filet z okonia bez skóry

1 fenkuł/koper włoski

1 duża cebula

świeży imbir, wielkości pół kciuka

1 łyżeczka nasion fenkułu/kopru włoskiego

sól, pieprz

1/2 szkl. wody

1 szkl burgul grubego

3 łyżki kaparów

2 łyżki oleju

natka pietruszki

foto11

Wykonanie:

1. Pokrój fenkuł i cebulę w piórka, imbir w zapałki. Podsmaż z nasionami kopru włoskiego, solą i pieprzem.

2. Wyłóż warzywa i usmaż rybę po 30-40 sek z każdej strony. Odłóż na talerz.

3. Wróć do warzyw i przełóż je na patelnię. Zalej je wodą, połóż rybę aby doszła na warzywach i przykryj patelnie. Duś na średnim ogniu ok 1,5 min, na koniec dodaj kapary.

12107001_900383710040254_4207370202826910857_n

 

Zostaw odpowiedź


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×