Scones – Angielskie ciasteczka do herbaty

Scones – Angielskie ciasteczka do herbaty

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

afternoon-tea-mainScones w uproszczeniu są takimi naszymi herbatnikami. Choć na Wyspach cały rytuał picia popołudniowej herbaty z drobnymi przekąskami jest pielęgnowany niczym święte obrzędy. Oprócz takich scones, są też słodkie ciasteczka, tost z ogórkiem, mini tarty z owocami i inne przysmaki. Do tego czarna herbata zabilana mlekiem. Osobiście uwielbiam ‚bawarkę’, ale patrząc na moich znajomychnie każdy za nią przepada. Pierwsze lata życia spędziłem w Anglii i chyba przezwyczaiłem się do tego smaku od małego.

Dzisiaj chciałem przybliżyć Wam ten przyjemny zwyczaj, choć z małym twistem. Nie przepadam za słodkościami dlatego popracowałem nad nowym wytrawnym smakiem. Dodałem orientalne przyprawy, oliwki i fetę. Możecie popracować nad własną kombinacją smaku – karmelizowana cebula, parmezan, cheddar, czego dusza zapragnie :)

Wybierając fetę pamiętajcie, że oryginalna feta jest sucha, a nie kremowa, która zepsuje konsystencję ciasta. Kolejnym ważnym składnikiem są oliwki. Polecam poświęcić kilka minut dłużej na wydrylowanie oliwek z pestkami, którą są o niebo lepsze, wilgotne i soczyste, w porównaniu z już wypestkowanymi.

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki zmielonej gorczycy
  • 1 łyżczka kminku rzymskiego i kurkumy
  • 50 g sera feta
  • 10 czarnych oliwek
  • 2 duże szczypty soli

Wykonanie:

11990507_890575794354379_6403105311255493633_n1. Rozgrzej piekarnik do 200C.

2. Do zimnego masła dodaj mąkę z sodą. Tutaj mamy dwa sposoby: albo posiekaj nożem do uzyskania konsystencji sypkiego ciasta, lub wrzuć wszystko do robota kuchennego i zblenduj.

3. W oddzielnym pojemniku wymieszaj jaja, sól, mleko i dodaj, posiekane oliwki, pokruszoną fetę i przyprawy do mikstury mąki z masłem. Pamiętaj! nie zagniataj ciasta zbyt długo, bo będzie twarde jak kamień. Ciasto powinno być dość suche.

4. Rozpłaszcz ręką ciasto na płaskiej powierzchni i wykrój okrągłe ciasteczka max 8 cm średnicy i wysokości 2,5 cm wysokości. Grubsze nie wyrosną, a cieńsze się spieką.

Po ostudzeniu przekrój ciasteczka i posmaruj np. tapenadą (przepis znajdziesz tutaj), kremowym serkiem, harisą lub innym ulubionym smarowidłem. Smacznego!

5. Przed pieczeniem posmaruj wierzch mlekiem. Piecz przez ok 15-18 min.

 

12011160_892184847526807_3756124863425200812_n

7 komentarzy

  1. ~Obżarciuch · 16 września 2015 Odpowiedz

    bardzo lubię różnego rodzju ciasteczka do herbaty :) zapraszam do mnie na kruche ciasteczka z wyrazistym smakiem dżemu borówkowego
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/01/kocie-oczka.html

  2. ~Rondel · 16 września 2015 Odpowiedz

    super ciasteczka :) porywamy do herbaty :) zapraszamy do nas na inne przepisy na ciastka
    http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciastka

  3. ~Milka · 21 września 2015 Odpowiedz

    Kurcze wyglądają tak smacznie, że nawet kawa przestała mi smakować :) Trudno, dieta od następnego poniedziałku :)
    http://przestrzenkobiety.pl/

  4. ~Marcin · 3 października 2015 Odpowiedz

    Swietne teksty, posiadasz prawdziwy dar do pisania :) Naprawde, ciekawi mnie jedno, mianowicie czy robisz cos w tym kierunku? Pracujesz piszac, czy po prostu piszesz czysto hobbystycznie? :P Heh, pisz dalej, a na pewno dzieki temu cos w zyciu osiagniesz :) Pozdrawiam serdecznie i cieplutko w te chlodne wieczory :)

    • ouce81_cls · 5 października 2015 Odpowiedz

      Dzięki za miłe słowa! pracuje gotując, a moja Druga Połówka pisze bo lubi, więc wspólnymi siłami wyszedł ten oto twór :)

Zostaw odpowiedź


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×