Aromatyzowane grilowane warzywa po turecku

Aromatyzowane grilowane warzywa po turecku

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

vegy2Chodząc po targu czasami mam wrażenie, że wyglądam jak zabawka z obrotową głową. Rośliny obrodziły i to w nalepszej krasie! Piękne, świeże, kolorowe, obłedne warzywa i owoce! Teraz kiedy zaczynam zastanawiać się co ugotować na obiad mam problem…bo wybór jest tak duży, że nie wiem na co się zdecydować! Bądź tu mądry człowieku i wybieraj pomiędzy  rubinowymi malinami, soczystymi borówkami, a może błyszczącymi bakłażan? Błyszczą i zachęcają do przygarnięcia :) Zazwyczaj takie wyprawy kończą się duuużymi zakupami…i kończę z 4 ogromnymi torbami wypełnionymi po brzegi. Znacie to? Tak też skończyłem moje ostanie zakupy i zawitałem do domu z górami sezonowych dobroci.

Tym razem postanowiłem pójść w prostotę ale… z drobnym smakowym twistem. Oprócz jogurtowego dressingu przyprawionego różnymi dobrociami, postanowiłem powalczyć z pietruszką. Dokładnie z korzeniem pietruszki, który jest traktowany odrobinę po macoszemu. Zazwyczaj wrzucany do zupy, używany jako składnik bulionów i sosów, a nie jako bohater dania. Dzisiaj chcę to odmienić. Spróbowałem tego smakołyku u moich przyjaciół, Aga, Scott dzięki za inspiracje!

Zajrzyj na mojego facebooka i Instagram po więcej inspiracji!

Składniki:

bakłażan

cukinia

marchewka

korzeń i natka pietruszki

papryka (różne kolory)

2 łyżki miodu

ser feta

Dresing:

świeże chili

natka pietruszki

mięta

1/2 łyżeczki ziele angielskie w proszku

szczypta soli i pieprzu

3/4 łyżeczki kminku rzymskiego w proszku

oliwa

1/2 dużego kubka jogurtu naturalnego

Wykonanie:

1. Posyp szczyptą soli bakłażan pokrojony w grubsze plastry i odstaw na 30 min do odsączenia na durszlaku aby pozbyć się goryczki.

2. Pokrój warzywa w grube plastry i zgriluj na patelni lub na wrzuć na grila. Kiedy dojdziesz do pietruszki odłuż ją do oddzielnej miseczki i dodaj miód, oprósz pieprzem i wymieszaj. Marchewka powinna być lekko chrupiąca – al dente. Warzywa podawaj na cipło posypane natką pietruszki i fetą.

3. W międzyczasie zrób dresing: do blendera wrzuć chili (jeśli nie lubisz ostrych potraw pomiń ten składnik), natkę pietruszki, miętę, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek rzymski, oliwę, jogurt. Polej tuż przed podaniem.

vegy3

vegy2
vegy1

3 komentarzy

  1. ~Anna · 31 sierpnia 2015 Odpowiedz

    Naprawdę zainteresowałaś mnie tym daniem
    a ta pietruszka zainteresowała mnie szczególnie.

    Masz rację co do niej, traktowana jest po macoszemu.
    A z Twojego przepisu widać, że warto ją używać także inaczej.

    Przepis muszę wypróbować.
    Jest bardzo, bardzo ciekawy !
    a zdjęcia jeszcze bardziej podkreślają urok tego dania
    :)

    Pozdrawiam
    A od siebie dorzucę ciekawy przepis na spalacz tłuszczu – domowy koktajl odchudzający.
    http://odchudzaniejestproste.pl/napoj-pobudzenie-metabolizmu-spalacz-tluszczu-i-przyspieszacz-metabolizmu-diy/

    Przyda się osobom na diecie odchudzającej
    Sprawdzony w działaniu

  2. ~duborjar · 3 września 2015 Odpowiedz

    Trzeba będzie spróbować tego dania. Ja od siebie dodam, że z kuchni tureckiej uwielbiam Lahmacum!

    • ouce81_cls · 4 września 2015 Odpowiedz

      Oj tak lahmacun jest genialny, ja dodatkowo smaruje surowe ciasto tahini i na to dopiero mieso i dodatki, a po upieczeniu swieza salatka na gore. mniaaam! hmmm to moze byc dobry pomysl na nowy przepis na blogu :D dzieki ~duborjar

Zostaw odpowiedź


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×