Jak zużyć resztki z lodówki?

Jak zużyć resztki z lodówki?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

tarta3Bywają takie dni kiedy otwierając lodówkę znajduję tam ‚smutne’ warzywa i resztki dosłownie wszystkiego. Nie chce się iść do sklepu, a w brzuchu odzywa się mały wiercący głód… skromne składniki też mogą przynieść dużo smaku i zadowolenia z  finalnego dzieła! Tego dnia znalazłem tylko i dosłownie tylko zwiędniętą botwinkę, która czekała z utęsknieniem na przeistoczenie się w chłodnik – niestety nie doszło do tej transformacji… resztki smutnego szpinaku, czosnek, cebulę, ketchup, musztardę, kilka jajek, resztki parmezanu, mleko i pusty talerz…swoją drogą co pusty talerz robi w lodówce? Zapewne moja żona wie co stało się z zawartością obrabowanego talerza w nocy z 2 na 3 sierpnia ;) Maluch w brzuchu domaga się jedzenia o nienormowanych godzinach :D aaa i jeszcze znalazłem ciasto francuskie w zamrażarce do tego paleta moich ukochanych przypraw! Polecam zaopatrzenie się w takowe na każdą nawet najczarnieszą godzinę.

Resztki czy nie resztki zawsze zasługują na szacunek, nie marnujmy jedzenia!

Oto co stworzyłem pod wpływem wymuszonych składników z dna lodówki – tartę na spodzie z ciasta francuskiego. Jest to tak uniwersalne danie, że możecie tam wrzucić dosłownie wszystko. Na słodko czy na słono pomysłom nie ma końca :D

Zajrzyj na mojego facebooka i Instagram po więcej inspiracji!

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 pęczek botwinki

3 cebule

5 łyżek octu balsamicznego

3 jajka

sól, pieprz

1 łyżka sumaku

garść szpinaku

pół cytryny

Wykonanie:

tarta11. Wyłóż formę na tartę ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem całą powieżchnię ciasta.

2. Skarmelizuj pokrojoną cebulę i dodaj ocet balsamiczny. Wyłóż na tartę. Na tą samą patelnię wrzuć pokrojoną botwinkę, skórkę z cytryny, sumak, szpinak, sól, pieprz.

3. Wyłóż całość na ceblę i wybij jajka na wieżch tarty. Przełóż paskami ciasta francuskiego na wieżchu. Piecz w 180C aż ciasto zbrązowieje ok 20-25 min.

4. Podawaj na ciepło lub na zimno z kilkoma kroplami octu balsamicznego.

tarta4

tarta5

tarta3

4 komentarzy

  1. ~Anna · 23 sierpnia 2015 Odpowiedz

    Czesc :) Muszę Ci cos przyznac, na początku niestety nie wierzyłem, ze z tego bloga będzie cos więcej, jednak jak bardzo się mylilem, patrzac teraz na Twoje teksty (również te wczesniejsze), wiem w jakim bledzie byłem, tak więc przepraszam, no i muszę Ci przyznac, ze naprawdę masz talent i tworzysz wielce wartosciowe teksty :)

    • ouce81_cls · 24 sierpnia 2015 Odpowiedz

      na pocztaku nie bylo kolorowo ;) ani jezykowo ani zdjeciowo, wiem o czym mowisz al epraktyka czyni mistrza :D dzieki za zagladanie na bloga!

  2. ~Ewa · 25 sierpnia 2015 Odpowiedz

    No, no, no :) Gdy patrze na takie teksty jak te Twoje wiem, ze duch piśmienniczy w narodzie jeszcze nie zaginal :) Bardzo lubie wracac regularnie na Twojego bloga, ponieważ wiem, ze co jakiś czas znajduje tutaj naprawdę ciekawe rzeczy :) Juz nie moge się wrecz doczekac kolejnego wpisu, z góry zakladam, ze będzie on swietny :)

    • ouce81_cls · 27 sierpnia 2015 Odpowiedz

      Dzieki! :) milo czytac takie komentarze :D wlasnie pracuje nad kolejnym, mam nadzieje, ze ten Cie tez nie zawiedzie!

Zostaw odpowiedź


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×