Pasta z makreli z orientalną nutą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Przyjeżdzając do obcego kraju każdy zmierza się z tradycyjnymi, a dla obcokrajowców, ‚dziwnymi’ daniami lub produktami danego kraju. Będąc we Francji bedzie to baaardzo dojrzały ser pachnący jak jeszcze bardziej dojrzałe skarpetki, w Islandii powala fermentowane mięso wieloryba, a na Filipinach jajka jedzone z płodem kurczaka w środku…aż ciężko sobie to wyobrazić! Polecam artykuł poświęcony takim daniom…nie jedzcie nic przy ogladaniu!

Na mnie w Polsce czekałz inne rarytasy :) śledź, wędzona makrela i kapusta kiszona. Uwierzcie mi takie rzyczy je sie tylko tutaj i aby przekonać się do nich (jeśli to możliwe) trzeba czasu….Mi zajęło to 6 lat. Niedawno zaprzyjaźniłem się z makrelą, choć ‚saute’ jeszcze nie jestem w stanie zjeść :) śledzia przedstawiłem w nowej formie na święta, który zresztą ku memu zdziwieniu zdobył kilka nagród! A kapusta kiszona, jak dla mnie to tylko w bigosie:) Dlatego przedstawiam Wam mój przepis na wędzoną makrelę, mam nadzieję, że Wam też posmakuje. Zaczynajmy!

Składniki:

1 wędzona makrela

1 owoc granatu

1/2 pęczka kolendry

szczypiorek

1/2 jabłka

2 łyżki oliwy

2 łyżki jogurtu greckiego

sól, pieprz

fotor4-300x199

Wykonanie:

1. Oddziel mięso ryby od ości. Wyjmij nasionka granatu (tutaj sprawdź jak najłatwiej je wyjąć za pomocą drewnianej łyżki) Pokrój wszystkie składniki i wymieszaj.

Miksturę można jeść samą, lub jako pastę na kanapkę

newfotor1-960x1444

19 komentarzy

  1. ~Obżarciuch · 26 lutego 2015 Odpowiedz

    pastę z ryby jadłam nie raz ale z dodatkiem granatu muszę spróbować :) ciekawe połączenie smakowe :) a to moja pasta rybna
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/09/pasta-z-wedzonej-ryby.html

  2. ~pozytywny · 26 lutego 2015 Odpowiedz

    Pasta bardzo prosta do przygotowania, a wygląda naprawdę doskonale :) Pozdrawiam.

  3. ~moniowiec · 27 lutego 2015 Odpowiedz

    Jadłam pastę z tuńczyka z kukurydzą, ale wersja makrela z granatem brzmi cudownie!

  4. ~Ania · 25 marca 2015 Odpowiedz

    O to ciekawe wykorzystanie owoca granatu. Uwielbiam go i czasami chetnie bym do czegos wykorzystała tym bardziej, że w domu wszyscy go jedzą a ryby też się cieszą wzięciem wiec ten przepis jest stworzony dla nas ;)

  5. ~Marta · 29 marca 2015 Odpowiedz

    Jak to świetnie wygląda ! Uwielbiam tego typu owoce jak granat, on jest pyszny a co za tym idzie to afrodyzjak więc potrawa jak znalazł na romantyczną kolacje ;) Polecę tego bloga na pewno wszystkim znajomym a w szczególności znajomej która świetnie gotuje ale nigdy nie ma pomysłu co :p Pozdrawiam serdecznie :)

  6. ~Iga · 30 marca 2015 Odpowiedz

    Makrela z granatem – muszę koniecznie spróbować. Uwielbiam rybkę i inne owoce morze. Uważam, że są one bardzo zdrowe, pożywne, posiadają wiele wartości odżywczych. Od pewnego czasu jestem na diecie no i własnie makrela jest jednym z produktów, które dośc często spozywam. Dlatego takie danie z granatem również przypadnie mi do gustu.

  7. ~Kasia · 16 kwietnia 2015 Odpowiedz

    Oj, ja makrelę w wersji saute uwielbiam :D Pastę też dość często robię ale w dość klasycznej wersji – z ogórkiem kiszonym, cebulką, szczypiorkiem, majonezem i ketchupem. Twoja wersja jest dla mnie dość egzotyczna, ale z chęcią skonfrontuje ją ze smakiem „mojej” pasty, tym bardziej, że nie jadłam jeszcze granatu ;) Pozdrowionka

    • ouce81_cls · 2 maja 2015 Odpowiedz

      daj znac jak poszlo z pasta makrelowa. Moje smaki sa zupelnie inne. Zapewne tez nie bylabys zachwycona niektorymi potrawami z mojego region, zupelnie jak moja Zona :) np. slony chutney z mango…dla mnie delikates, a dla niej naet sam zapach jest odrzucajacy :)

  8. ~Artur · 28 kwietnia 2015 Odpowiedz

    No ja też muszę spróbować takiej pasty z makreli. Słyszałem, o niej dużo dobrego, a w tym przepisie zobaczyłem naprawdę inspirację, dla siebie, żeby dzisiejszego dnia jeszcze zabrać się za tworzenie w kuchni. Jak już tego spróbuję to postaram się tu wrócić i dać znać, czy mi ta pasta posmakowała. Pozdrawiam i wam również życzę smacznego.

  9. ~Jarek · 8 lipca 2015 Odpowiedz

    Hah, w koncu w tym gąszczu sieci trafiłem na prawdziwą perełkę. Bloga i blogera z prawdziwego zdarzenia, z prawdziwym talentem :) Jestem pod ogromnym wrazeniem tego co u Ciebie mogę przeczytac, widze, ze orientujesz się w tematach o których piszesz, a to jest wazne, ponieważ wiele osob wypowiada się na tematy na których się nie zna :)

    • ouce81_cls · 10 lipca 2015 Odpowiedz

      Dzieki!:) juz niedlugo startuje z kanalem na youtube wiec mam nadzieje ze tez sie spodoba:)

  10. ~Jan · 12 lipca 2015 Odpowiedz

    Ale super przepis, jadłem naprawdę wiele past rybnych w swoim życiu ale absolutnie nigdy w połączeniu z granatem. Jest to naprawdę ciekawe połączenie, muszę koniecznie spróbować, bo nigdy bym nie wpadł na to, że można by takie połączenie zrobić. Ale w tym przepisie jest też wiele innych ciekawych składników.

Zostaw odpowiedź


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×